Consultare publica privind radioamatorismul în situații de urgența

Astazi, 21 septembrie 2017, ANCOM lanseaza o consultare publica privind radioamatorismul pentru situații de urgența pentru a colecta opiniile celor interesați cu privire la reglementarile necesare și stabilirea unei proceduri de administrare a spectrului radio pentru susținerea activitaților de radioamatorism dedicate furnizarii de comunicații în situații de urgența.

Comunitatea radioamatorilor și entitațile cu atribuții pentru situații de urgența sunt invitate sa raspunda la un chestionar publicat pe site-ul Autoritații, aici, cu privire la modul de implicare al radioamatorilor în situații de urgența, la structura de organizare a unei rețele de radioamatorism pentru situații de urgența, definirea unei reglementari speciale de administrare a spectrului radio necesare pentru susținerea activitaților de radioamatorism dedicate furnizarii comunicațiilor în situații de urgența și oportunitatea dedicarii unor canale de radiocomunicații de radioamator, exclusiv comunicațiilor în situații de urgența.
Opiniile și intențiile exprimate cu ocazia acestei consultari vor servi la fundamentarea strategiei  ANCOM privind susținerea activitaților de radioamatorism dedicate furnizarii de comunicații în situații de urgența.
La nivel internațional, si alte autoritați de reglementare au inițiat și permis dezvoltarea de rețele naționale de radioamatorism pentru situații de urgența în tari ca Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Noua Zeelanda, Olanda, Irlanda, Austria, Australia, Canada, Spania sau Rusia.
Radioamatorismul este practicat în principal ca activitate de agrement, dar exista și competiții organizate la nivel local și internațional. În plus, radioamatorismul ofera posibilitatea dezvoltarii aptitudinilor de utilizare a stațiilor de radiocomunicații, cunoașterii aprofundate a fenomenului de propagare radio în diferite benzi de frecvențe, realizarii și testarii de aparatura de radiocomunicații. În România exista în prezent 3.448 radioamatori autorizați de catre ANCOM.
Persoanele interesate sunt invitate sa parcurga și sa completeze chestionarul publicat aici și sa-l transmita ANCOM pâna la data de 21.11.2017, pe adresa sediului central al ANCOM din str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti sau direct la registratura ANCOM. Observatiile si recomandarile pot fi transmise si prin fax la numarul +40.372.845.404 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.