YO9RIJ in YR0HQ – o noua provocare

Incep sa relatez despre provocarile participarii statiei YO9RIJ in Campionatul International IARU HF 2017 de 1,8MHz, SSB, prin a multumi statiilor YO care au avut bunavointa sa ne caute in banda pentru a schimba un control cu YR0HQ. Fac acest lucru din respect si din hamspirit subliniind faptul ca nu putem imbunatati imaginea Romaniei in lume daca punctual, nu intelegem ce trebuie facut si cum putem realiza impreuna acea parte de mandrie nationala. In ciuda viziunilor diferite privind radioamatorismul, anul acesta a fost posibila un YR0HQ reprezentativ si cat de cat complet.  Se pare ca pe undeva organizatorul YR0HQ a inteles realitatea in care ne desfasuram pasiunea pentru radioamatorism. Felicitari!

Conditiile in care am ajuns sa operez pentru YR0HQ sunt lesne de inteles in conditiile in care performanta echipei nationale scade de la an la an in ciuda eforturilor si a orgoliilor neavenite in acest hobby nobil. Dedesupturile participarii A.R.R. in formula YR0HQ si nu in YP0HQ o las pentru a fi povestita celor mai in masura decat mine astfel incat ma voi raporta doar la a relata si a trage concluziile in patratica mea de „vanator” in 1,8MHz, SSB. Aparent nu sunt multe de spus dar sunt extrem de multe lucruri de puncatat si de tratat pentru a face o radiografie a evenimentului IARU HF CAMPIONSHIP 2017, dar sa vedem!

Cu ceva timp in urma Dan YO9FNP, sa deplasat la locul unde am sack-ul si a evaluat posibilitatile de lucru in concursurile de radioamatori. Locul este KN35HF, localitatea Coconari, jud Buzau, o aparitie mai noua in peisajul bazelor de concurs din Romania. 

Desi doream sa imi aduc contributia la echipa nationala YR0HQ in alta banda unde consideram eu ca sunt mai bine echipat totusi m-i sa repartizat sa ma descurc cu 1,8MHz SSB „vanatoare”. Nu am  refuzat dar nici nu am fost prea incantat iar ca un soldat pregatit am facut repede un plan de reconfigurare a sistemelor de antena care se pot realiza in decurs de o luna, atat cat mai aveam, pana la data desfasurarii a concursului. 

A urmat o serie de nopti nedormite si de discutii in toate conditiile cu cartile de antene ale lui ON4UN si nu in ultimul rand cu Morel 4X1AD, ex YO4BE. Imi face placere sa spun aici ca discutiile cu Morel au ceva aparte si sunt mereu provocatoare.  Experienta practica si simularile fac diferenta in abordarea rezolvarii ecuatiei IARU HF CAMPIONSHIP 2017 1,8MHz SSB!

Daca ma gandesc ca nu sunt un SSB-ist „cu acte in regula” pot spune ca forumula provocarii este chiar draconica. Hi! Dar din acest punct de vedere pot spune ca imi plac provocarile si imi concentrez resursele sa le demontez.

 

 

Previziunile de participare in 1,8MHz, nu erau dintre cele mai bune. Trebuiau antene bune atat la emisie cat si la receptie. Pornisem la drum pentru participare le emisie cu un Inverted Vee si un End Feed! La receptie, nimic!

 

Fotografia postată de Pentru Statornicie.

 

 

Fotografia postată de Morel Grunberg.

 

 

Cea mai buna varianta era a unor Beverage-uri dar... lipsa de spatiu imi dadea batai de cap. Morel imi face planurile praf pe buna dreptate. Aveam doua antene pentru TX mediocre pentru QSO-uri locale si cu putin noroc pentru EU dar DX-ul lipsea cu desavarsire. Urmeaza discutii lungi si interesante insotite de simulari ceea ce duce la o alta abordare realista a posibilitatile mele. Se configureaza si se instaleaza rapid un Windom pentru DX in locul End Feed-ului. Reusesc sa ridic inverted-ul mai mult si obtin maximum din ce se putea in locul care sunt dispus. 

 

Fotografia postată de Morel Grunberg.

 

 

Fotografia postată de Morel Grunberg.

 

Urmeaza RX-ul! Greu sau aproape imposibil! Vorbesc cu vecinii, obtin un acord tacit dar... neconvingator pentru un Bev pe directia N. Nu se concretizeaza! Pentru Est, trebuie sa traversez o sosea si nu gasesc solutii viabile. Renunt! Ma indrept catre Beverage scurtate. Aleg doua directii E  si V. Instalez o antena de 89m si una mai scurta, construita pe un cablu coaxial ridicate la 2.5m respectiv 1.5m fata de sol si fac teste care se arata imbucuratoare. Finalizez instalarea si alimentarea antenelor de RX in ziua concursului. Urmeaza proba de foc: participarea in Campionatul IARU HF 2017.

 

Inaintea concursului vorbesc cu Adi YO5OBA si Feri YO5OED, ne intelegem si stabilim o minima strategie. Daca nu am fost incantat de partea cu SSB, sunt incantat de echipa pentru care aveam sa vanez. Nu am avut nici cea mai mica divergenta. Am stabilit cum realizam lucrul si am tras tare in conditiile date. Adrian YO3APJ, realizeaza dupa insistente si nervi datorati lipsei mele de experienta cu programul ales de logare, instalarea la timp si setarile pentru Writelog si din acest moment putem incepe concursul. (TNX Adrian!)

Ora 15.52 UTC, zgomotul de banda este spart de LZ7HQ, in rest nimic. La 16.24UTC da drumul la „furnal” si echipa de la Oradea care isi stabilesc cartierul general pe 1872.0KHz, un pic mai sus de LZ7HQ care emitea pe 1865.0KHz si care vine destul de consistent. Convenisem cu Adi YO5OBA sa se pozitioneze acolo unde are SWR cel mai mic la antena. La mine ambele antene se acordau cat de cat, un pic mai jos astfel incat acopeream cu succes toata banda. Se pare ca strategia propusa de mine a dat roade pentru ca usor, usor se adunau QSO-uri in log de ambele parti. Nu prea era animatie dar trag cu urechea in CW si gasesc un YR0HQ insistent si o aglomerare de statii. Miki YO5AJR isi facea treaba cu prisosinta. E drept ca in 1,8Mhz SSB nu prea se inghesuie lumea. Mergem mai departe si observ ca undeva pe la ora 19.19UTC suntem postati pe DX Cluster. Buun! Lucruile se mai anima! Urmeaza o perioada tare interesanta in care parca Beverage-urile mele sunt moarte! Nu il aud pe YT0HQ, dar il lucreaza Adi YO5OBA. Realizez ca antenele mele sunt mai directive decat mi-am dorit iar o antena de RX omnidirectionala sau rotativa este un „must do” pentru urmatorul concurs. Continui cu ascultatul statiilor HQ din banda care vin ca tunul. Imi fac o parere ce lucreaza si observ ca doar europeni. Aud  si statii romanesti pe care le chem dupa ce au realizat QSO-uri cu diferite HQ-uri si reusesc sa pescuiesc, ca vanator,(Hi!) cateva indicative YO. Sigur au fost surprinse de acest mod de lucru dar le multumesc frumos pentru QSO-uri. Ma uit la log-ul statiei de baza de la Oradea, se aduna puncte multiplicatori si statii HQ. Dupa inistente pierd o statie OH0??. Il lucreaza Feri YO5OED. Motivat de ce vad, merg mai departe. Zgomot infernal! 1851,5KHz, este prezent un zgomot de S9 plus 10db pe care il suspectez de a fi generat local. Notez si imi propun sa verific dupa concurs daca este ceva din interiorul sack-ului meu. La ora 21.14UTC am o surpriza placuta sa constat ca YO7ARY ne posteaza pe DXCluster. Multumesc frumos! Se simte ajutorul unor statii YO! Se mai aduna QSO-uri in log. Depasim numarul de QSO-uri de anul trecut. Mergem mai departe si undeva pe la ora 02.00UTC, banda se inchide si propagarea apune. Incerc imposibilul dar ... ramane imposibil. Nimic nu se aude pe cele doua antene de RX si nici pe Inv Vee si sunt nevoit sa pun castile jos. Aici se incheie participarea mea la concurs, realizand in echipa, peste 130 de QSO-uri. Un obiectiv atins fata de cate QSO-uri ne propusesem la inceputul concursului si fata de cate au fost realizate in 2016! 

         Mergem la odihna cu speranta ca anul viitor va fi mai bine! Hi! In loc de concluzii, care sunt consistente imi permit sa spun doar ca pregatirile pentru IARU HF CAMPIONSHIP 2018, incep de acum, daca se doreste un rezultat cu adevarat notabil. Desi pentru unii nu a fost o bucurie prin faptul ca cerut ajutor ARR-ului in acest concurs, imi exprim satisfactia ca am reusit ceva mai mult decat in anii precedenti. In afara de remarca privind placerea sau nu de a participa impreuna cu OaMeni pasionati de concursuri pot spune ca fara sa vreau, ma uit la echipe din alte tari si constat ca si-au gasit timp sa faca macar o fotografie impreuna cu toti membrii HQ si sa isi vada macar privirile pentru a constata cat de motivati intra in concurs. 

Multumesc frumos coechiperilor YR0HQ! Am fost onorat sa fiu alatorui de voi intr-un HQ al tuturor radioamatorilor YO! 

 Radioamatorismul YO, ramane radioamatorismul YO! 

73! De YO9RIJ/YP9J Petrica

 

 

 

6 comentarii la „YO9RIJ in YR0HQ – o noua provocare”

  1. Felicitari Petrica, pentru articol!
    Acum cred ca ti-ai dat si tu seama ce inseamna sa pregatesti un concurs, sunt multe de facut, multe necunoscute, timp scurt si oboseala. Nu comentez nimic despre activitatea HQ, nefiind implicat direct ….nu imi permit. Din tribuna este usor de criticat.
    Bravo si la mai multe articole!

  2. Pentru ca vad ca m-ai pomenit, imi exprim speranta ca doar ti s-a deschis gustul pentru experimentarea de antene. Pentru 160m este enorm de mult de lucru pentru a ajunge la un compromis acceptabil in conditiile si limitarile specifice fiecarei locatii. Poate pentru IARU HF unde majoritatea punctajului vine din Europa si zone invecinate, antene cu unghi de elevatie (TOA) relativ mare gen Inv Vee pot fi uneori suficiente, pentru DX-uri mai indepartate trebuie antene cu unghi de elevatie redus, gen verticale sau Windom inalt. In 160m SSB, unde nevoia de inteligibilitate e mai acuta, problema receptiei este si mai stringenta.
    Cu toate ca Beverage-urile sunt cele mai performante antene de receptie pentru 160m, pentru lungimi de sub 1 x Lambda, performanta lor este submediocra indiferent cat s-ar tatona inaltimea functie de calitatea solului. Trebuie constientizat de asemeni ca rezistentele terminale cu valori fixe sunt neproductive si folosirea unui sistem remote oarecare de variere dinamica a valorii Rt functie de frecventa si zgomot este inca o cale de a imbunatati raportul S/N. Pentru receptie in locatii mult limitate ca spatiu, as sugera experimentarea de antene Loop relativ mici, dintre care as remarca solutia compacta WallerFlag, dovedita efectiva. Solutiile K9AY, EWE sau SAL-30 sunt compacte dar insuficient de competitive.
    Ma bucur ca s-a trecut peste disensiuni si YR0HQ a concurat cu o echipa de toate culorile. Sper ca aceasta colaborare sa continue. 73 Morel, 4X1AD, ex.YO4BE .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.