ANCOM: Propuneri de simplificare a regimului activității de radioamatorism

Articol preluat de pe:

http://www.ancom.org.ro/propuneri-de-simplificare-a-regimului-activita539ii-de-radioamatorism_5606

Proiectul supus dezbaterii se află și aici: PROIECT_DECIZIE_ANCOM_SERVICIUL_AMATOR_CONSULTARE1469104769

Astăzi, 21 iulie 2016, Autoritatea Națională pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM) a lansat spre consultare publica proiectul de decizie privind reglementarea serviciului de radioamatori din România. Proiectul stabilește și clarifica în ce condiții radioamatorii pot instala și folosi stațiile radio, cum se pot autoriza și care sunt regulile dupa care trebuie sa își desfașoare activitatea.

Ce sunt radioamatorii

Considerat a fi o activitate cu caracter recreativ, radioamatorismul presupune utilizarea undelor radio în scop personal prin elemente proprii de emisie-recepție. În acest fel, radioamatorii din întreaga lume pot comunica liber prin intermediul stațiilor radio în benzi de frecvențe atribuite special în acest scop de catre autoritatea de reglementare. Radiocomunicatiile în serviciul de amator cuprind toate tipurile de radiocomunicatii civile care functioneaza în benzile de frecvente radio cu statut neguvernamental sau partajat, atribuite serviciilor de amator si amator prin satelit conform Tabelului national de atribuire a benzilor de frecvente (TNABF).

Noi reguli propuse de proiectul de decizie  

Prin proiectul de decizie propus consultarii publice, ANCOM urmareste revizuirea legislatiei secundare de specialitate din domeniu, precum și realizarea unui nou cadru de reglementare a serviciului de amator.

De asemenea, proiectul a avut în vedere și armonizarea legislaƫiei naƫionale cu reglementarile europene privind serviciul de radiocomunicatii de amator, fiind implementate mai multe recomandari si rapoarte CEPT (European Conference of Postal and Telecommunications Administrations) și au fost excluse prevederi legale considerate perimate și informații care se regasesc în alte reglementari în vigoare.

În schimb, au fost stabilite noi reglementari menite sa simplifice Regulamentul serviciului de amator, cum ar fi mutarea în cadrul unei reglementari tehnice, denumita RO-RT-AMATOR, a elementelor cu un caracter preponderent tehnic și mai puțin administrativ, cum ar fi: normele de exploatare ale stațiilor în serviciul de amator, definițiile tehnice ale diferitelor tipuri de puteri, largimi de banda și radiații în afara benzii, nivelele de putere și condițiile de utilizare în funcție de clasele de autorizare individuala, standardele și normele tehnice aplicabile serviciului de amator.

Proiectul de decizie poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pâna la data de 23.09.2016, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Informații suplimentare:

Radioamatorismul este practicat în principal ca activitate de agrement, având însa și o importanta dimensiune competiționala la nivel local și internațional. În plus, radioamatorismul ofera posibilitatea dezvoltarii aptitudinilor de utilizare a stațiilor de radiocomunicații și cunoașterii aprofundate a fenomenului de propagare radio în diferite benzi de frecvențe.

Radioamatorismul nu este practicat în scopuri politice sau economice, ci doar în interes personal și fara beneficii pecuniare, obiectivul sau fiind autoinstruirea, intercomunicarea și investigațiile tehnice efectuate de radioamatori. Radioamatorii pot contribui, alaturi de instituțiile publice de resort, la pregatirea și desfașurarea de radiocomunicații în situații de calamitate și pentru susținerea operațiunilor de intervenție și ajutor. Aceasta activitate este recunoscuta pe plan internaƫional la nivelul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU).

În România, pâna la sfârșitul anului 2015 au fost emise 10.133 certificate de radioamator de catre ANCOM.

Un gând despre „ANCOM: Propuneri de simplificare a regimului activității de radioamatorism”

  1. Sunt foarte curios cum a ajuns domnul LUPU la concluzia ca RARDIOAMATORISMUL are o ” importanta dimensiune competiționala la nivel local și internațional” in conditiile in care doar mai putin de 1% dintre radioamatori participa la competitiile nationale si internationale. Pe categorii sportive in nici un caz nu se regasesc sportivii ci doar octogenarii! Voi intreba oficial acest lucru! 73!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.