HAM RADIO MESSE FRIEDRICHSHAFEN, nimic mai mult!

HAM Radio Messe Friedrichshafen 1În repetate rânduri s-a scris despre participarea la evenimentul anului pentru radioamatorii din Europa, expoziţia internaţională de la Friedrichshafen, Germania. Întrucât ani la rând am citit pe nerăsuflate jurnalul de călătorie publicat de colegi radioamatori care au participat, în acest an a venit rândul meu să public câteva rânduri despre cum am văzut eu acest eveniment al radioamatorilor de pretutindeni.

Totul a început undeva în anul 2014, când din motive de politeţe A.R.R. a renunţat la deplasarea în Germania, într-o încercare inutilă de a realiza un dialog cu F.R.R. şi de a face lucruri frumoase împreună. Aşa cum ne aşteptam ignoranţa de care dispune din belşug conducerea F.R.R. a determinat ca A.R.R. să meargă pe drumul ei fără să poată fi acuzată că face “concurenţă neloială” cu o prezenţă la Friedrichshafen.

HAM Radio Messe Friedrichshafen 2Aceste lucruri fiind tranşate mai degrabă tacit decât prin dialog, ne-am bucurat de invitaţia oficială din partea organizatorilor event-ului de la Friedrinshafen, pentru a participa cu un stand de prezentare al A.R.R. Se pare că activităţile noastre de promovare a radioamatorilor români cât şi impactul activităţilor noastre asupra dezvoltării radioamatorismului nu au rămas neobservate. Doar în ţară unii încă se fac că plouă prin Vitan! Hi!

Sincer, m-a surprins naturaleţea şi profesionalismul cu care organizatorii au abordat participarea noastră la expoziţie, astfel încât ne-am bucurat de un suport deosebit în promovarea activităţii noastre. D.A.R.C, ne-a lăsat impresia că A.R.R. este ceea ce aveau nevoie în dialog, de parcă lipsisem prea mult timp de la acest eveniment. No comment!

HAM Radio Messe Friedrichshafen 3Revenind la momentul pregătirilor pot spune doar că iniţial am decis să participăm cu o delegaţie restrânsă, dar după cum am constatat la faţa locului, implicit au sosit mai mulţi radioamatori, membrii ai A.R.R. Echipa permanentă, destinată realizării prezentării activităţilor noastre a fost prezentă la standul A1-457, primind musafirii şi realizând acea parte de imagine externă a radioamatorismului românesc pe care orice radioamator YO este dator să o facă la superlativ.HAM Radio Messe Friedrichshafen 4

Pentru reprezentanţii A.R.R. a fost o onoare să primească şi să discute ore în şir despre activităţile, problemele cât şi despre realizările noastre. Aş aminti aici în trecere de lunga discuţie la standul nostru purtate cu echipa condusă de DXpediţionarul, K5GS Gene SPINELLI, discuţie în care au fost abordate probleme ale expediţiei IOTA TX3X, Chesterfield Islands 2015 DX-pedition (OC-176), dar şi a unor DXpediţii viitoare. O discuţie încântătoare, trebuie să recunosc.

 HAM Radio Messe Friedrichshafen 6Politicoşi, am refuzat să răspundem la întrebările despre alte organizaţii din ţară. Acestea putând să răspundă la întrebările adresate fiind prezente în hală sau cu alte ocazii. Rând pe rând am fost vizitaţi de reprezentanţii gazdelor, ai ARRL-ului, (fără să fim nevoie să dăm explicaţii cum ar fi posibil să se afilieze la F.R.R. Hi!), D.A.R.A, EURAO, IARU, RSGB, reprezentanţii: HA, LZ, LY, OE, ARI, EA, REF, UBA, etc.

HAM Radio Messe Friedrichshafen 7La aceste lungi discuţii au participat şi mulţi radioamatori români, pentru că trebuie spus, mulţi au trecut “să ia pulsul comparativ” dar mai ales să se fotografieze cu standul A.R.R. la care s-au simţit primiţi ca acasă. Delegaţia A.R.R. a participat la întâlnirile organizate de managerii programelor IOTA, SOTA, AMSAT, EURAO, MAOTA, YAESU, etc, şi în toate cazurile ne-am ales cu lucruri noi învăţate care vor fi făcut cunoscute radioamatorilor YO, cu ajutorul unor materiale dedicate (http://radioclubulromaniei.ro). Totuşi trebuie să spun, că în ciuda invitaţiei primite, de la preşedintele D.A.R.C, nu am participat la recepţia informală dată pentru reprezentanţii societăţilor membre IARU. Invitaţia fiind înmânată personal, reprezentanţilor F.R.R. Reprezentanţii A.R.R. participând la alte evenimente paralele care s-au desfăşurat. Din acest motiv, eu personal nu am avut timp să bat la picior talciocul. Am rămas cu acest regret, dar cu promisiunea că voi avea timp anul viitor.

HAM Radio Messe Friedrichshafen 8Cele trei zile alocate evenimentului au trecut extrem de repede, A.R.R. având o agendă pregătită din ţară, astfel încât am alocat primele două zile preponderent pentru prezentarea A.R.R.-ului iar ultima zi pentru finalizarea contractelor de sponsorizare, finanţării Dxpediţiilor şi activităţilor noastre cât şi discuţiilor concrete privind proiecte de viitor. Vedetele A.R.R. din acest an au fost ATLANTYKRON şi MARATONUL SOTA YO. HAM Radio Messe Friedrichshafen 9Iar ca o concluzie asupra a tot ce a fost la această expoziţie, pot spune că toate obiectivele propuse la această ediţie a expoziţiei internaţionale de la Friedrichshafen, au fost atinse iar radioamatorismul YO a ieşit cel mai câştigat fiind mult mai vizibil în lume. Pentru anul viitor deja ne-am conturat câteva direcţii de îmbunătăţire a prezenţei noastre acolo.

HAM Radio Messe Friedrichshafen 10HAM Radio Messe Friedrichshafen 10YO9RIJ Petrică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.